ZEMPPARI

VERTZI

MEIDÄN KYLÄN NUORET

NUORTEN REVIIREILLÄ

TULE VAPAAEHTOISEKSI!

ASIANTUNTIJAPALVELUT

VAIKUTTAMISTOIMINTA

Nuorten oma järjestyksenvalvoja tärkeässä roolissa kauppakeskuksissa

 

Syksyn tullen nuoret siirtyvät viettämään aikaansa taas lämpimiin ja viihtyisiin sisätiloihin, kuten kauppakeskuksiin. Nuorten kokoontuminen keskuksiin tuo toisinaan mukanaan haasteita, jotka päätyvät lehtiotsikoihin saakka. Tässä artikkelissa kerromme Noja – Nuorten oma järjestyksenvalvoja® -toiminnasta, jonka avulla nuorten hyvinvointia, oikeuksia ja turvallisuutta voidaan tukea kauppakeskuksissa.   

 

Noja on kauppakeskuksissa nuorten puolella 

Monille nuorille kauppakeskukset ovat paikkoja, jonne tullaan viettämään aikaa ystävien kanssa ja hengailemaan. Samalla koetellaan rajoja, etsitään omaa identiteettiä ja harjoitellaan elämää vertaisten kanssa, nuoruuden kehitystehtävien mukaisesti.  

Nuorten ajanvietto kauppakeskuksissa näyttäytyy välillä myös erilaisina haasteina, kuten päihteidenkäyttönä ja välityksenä, välien selvittelynä ja erilaisina rikoksina. Tiloissa viettää myös aikaansa eri tavoin haavoittuvassa asemassa olevia nuoria, jotka hyötyvät turvallisten ja tarpeellisia rajoja asettavien aikuisten läsnäolosta.  

Vartijat ja järjestyksenvalvojat nousivat vahvasti esiin monien nuorten puheissa Nuorten Palvelu ry:n kartoittaessa nuorten ajanviettoa kauppakeskuksissa yli 10 vuotta sitten. Tunnistimme erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien nuorten ja järjestyksenvalvojien kohtaamisessa olevan paljon sellaisia tekijöitä, jotka voivat joko kaventaa nuorten oikeuksia ja syventää nuorten pahoinvointia tai vaihtoehtoisesti tukea nuorten osallisuutta, turvallisuutta ja hyvinvointia.  

Reilussa kymmenessä kauppakeskuksessa eri puolella Suomea toimii nuorten kohtaamiseen erikoistuneita järjestyksenvalvojia eli Nojia. Noja – Nuorten oma järjestyksenvalvoja® on kauppakeskuksen järjestyksenvalvoja siinä missä muutkin kauppakeskuksessa työskentelevät järjestyksenvalvojat oikeuksineen ja velvoitteineen. Nojien työhön kuuluu lisäksi olennaisena osana nuorten kanssa toimiminen myönteisesti, vuorovaikutteisesti ja yhteistyössä muiden eri alojen ammattilaisten kanssa. Työn tavoitteena on tarjota nuorille parempia kohtaamisia aikuisten kanssa ja sitä kautta parantaa nuorten hyvinvointia.  

Nojan tehtävään valitaan yhteistyössä turvallisuusalan yrityksen kanssa työhön sopiva ja motivoitunut henkilö, joka saa Nuorten Palvelulta laadukkaan valmennuksen sekä jatkuvaa taustatukea nuorten kanssa toimiseen. Nojan valmennukseen kuuluu tietoa nuoruuden kehitystehtävistä, nuorten kohtaamisesta ja huolta aiheuttaviin tilanteisiin tarttumisesta sekä lisäksi reflektointi yksin ja yhdessä.  

Nojat ovat hyvä kontakti kauppakeskuksissa nuorten kanssa toimiville ammattilaisille eri sektoreilta. Kun eri alojen ammattilaiset, mukaan lukien turvallisuusalan yritys ja Nojan kohteena toimiva kauppakeskus, toimivat yhdessä, voidaan alueen nuorten asioita ratkaista yhteistyössä monin tavoin. Äärimmäisen tärkeitä ja hyviä kumppaneita Nojille ovat juuri nuorisotyöntekijät ja nuorten kanssa työtä tekevät järjestöt. 

 

 

”Nuoret ovat ymmärtäneet, että järjestyksenvalvojat ja nuorisopalvelut ovat samalla puolella ja että järjestyksenvalvojat eivät ole nuoria vastaan. Parin vuoden aikana on tullut vahva puuttumisen  malli.”(Nuorisotyön esihenkilö)    

 

 

Parempia kohtaamisia ja konkreettista apua nuorille 

Käytännössä Nojien työ on nuorten aktiivista kohtaamista erilaisissa tilanteissa kauppakeskuksessa. Nojat ottavat nuoriin kontaktia myös muuten kuin puuttumistilanteissa ja yksi työmuodon kulmakivistä onkin tutuksi tuleminen kauppakeskuksessa paljon aikaansa viettävien nuorten kanssa. Tuttuus tuo mukanaan monia asioita: kauppakeskuksen yleinen viihtyvyys ja ilmapiiri paranevat, nuoret sitoutuvat rakentavampaan käytökseen, järjestyksenvalvojien työ helpottuu sekä tietysti nuorten hyvinvointi paranee.   

Nuorille tutustuminen paljon paikalla oleviin aikuisiin madaltaa avun pyytämisen kynnystä ja lisää luottamusta aikuisia ja yhteiskuntaan yleensä. Nojien kokemusten perusteella nuoret ovat saaneet heiltä apua monenlaisiin asioihin aina kadonneiden tavaroiden etsimisestä väkivallan kohteeksi joutumiseen kuin itsetuhoisuuteenkin liittyen.  

”Nojatonhyvä asia, kunvoi mennä juttelemaan huolistaan. Kaikki nuoret ei uskalla puhua vanhemmille tai uskalla hakea ammattiapua.” (Nuori kauppakeskuksessa)  

Nuorten ei-toivottuun käytökseen puuttuessaan Nojien työssä oleellisena osana on mukana vuorovaikutus, nuorten näkökulman ymmärtäminen sekä rakentava keskustelu. Nojat ottavat konkreettisesti toimintaan mukaan myös muita kyseisen kauppakeskuksen järjestyksenvalvojia, jolloin osaaminen ja asenne nuorten hyvään kohtaamiseen leviää muillekin.   

Yksi Nojien työn keskeisistä asioista on myös nuorten avustaminen erilaisissa asioissa, joista yleisimpiä ovat nuoren joutuminen rikoksen tai väkivallan kohteeksi, päihtyneen tai itsetuhoisen nuoren avustaminen ja myös erilaisista mieltä painavista asioista keskustelu ja yleisesti huolta aiheuttavien nuorten kohtaaminen. Nojat ovat esimerkiksi läsnäolollaan, kuuntelullaan ja kannustamisellaan tukeneet nuorta irti huumeista, saaneet nuoren pois kauppakeskuksen katolta itsemurhaa yrittämästä ja tarjonneet kuuntelevan korvan sekä palvelupolkuja haastavissa kotioloissa eläville nuorille.  

 

Nuorisotyöntekijät päivittäisen työn tukena 

Nojat saavat valmennuksessaan nuorten kohtaamisen perustietojen lisäksi yhteydet alueensa muihin nuoria kohtaaviin ammattilaisiin, kuten nuorisotoimeen, sosiaalitoimeen, seurakuntaan ja oppilaitoksiin. Usein nuoret tarvitsevat haasteidensa kanssa syvempää eri ammattilaisten osaamista kuin mitä Nojat yksin pystyvät tarjoamaan. Yhteistyö ammattilaisten välillä onkin olennaista, jotta Nojat osaavat ohjata nuoria sopivaan palveluun silloin, kun Nojan työnkuvan rajat tulevat vastaan.   

Eri tahoilla työskentelevät nuorisotyöntekijät ovat Nojille erityisen tärkeitä yhteistyökumppaneita ja päivittäisen työn tukipilareita. Nuorisotyöntekijät voivat esimerkiksi jalkautua kauppakeskuksiin yhdessä Nojien kanssa, jolloin todennäköisemmin porukasta löytyy joku nuorille ennestään tuttu aikuinen ja nuoret uskaltavat lähestyä heitä.   

Parhaimmillaan yhteistyö nuorisotyöntekijöiden ja Nojien välillä tuo konkreettisia hyötyjä työarkeen: Järjestyksenvalvojat ja jalkautuvat nuorisotyöntekijät voivat vaihtaa nopeasti tietoja nuorten liikkeistä keskenään ja siten onnistua estämään esimerkiksi ennalta sovittuja joukkotappeluja. Kun kumpikin osapuoli tarjoaa tietojaan yksittäisistä nuorista tai nuorten porukoista, saadaan nopeasti muodostettua kokonaisvaltaisempi kuva ja tarvittaessa puututtua yhdessä huolta aiheuttaviin tapauksiin. Etenkin uudessa kohteessa aloittaville Nojille nuorisotyöntekijät tarjoavat korvaamatonta tietoa alueen palveluista ja ilmiöistä.   

Nojat eivät ole työnkuvaltaan nuorisotyöntekijöitä tai sosiaalityöntekijöitä, mutta he kohtaavat työssään kauppakeskuksissa nuoruuden moninaisen kirjon iloista haasteisiin ja suoranaisiin ongelmiin. Moniammatillisen yhteistyön raameista ja käytännöistä sopiminen on tärkeää, jotta jokainen toimija tietäisi, missä toisen ammattilaisen rajat ja osaaminen kulkevat sekä miten toimia eri toiveiden ja haasteiden ristipaineessa.  

 

Kaikkien sitoutumista tarvitaan 

Kauppakeskukset ja muut julkiset ja puolijulkiset tilat ovat osalle nuorista ainoita turvallisia ajanviettopaikkoja arjessa. Tilojen avoimuudella, yhdenvertaisuudella ja turvallisuudella on suuri merkitys nuorille tilojen tarjoamien palvelujen lisäksi. Nuorilla on myös yhtäläinen oikeus käyttää näitä tiloja omista lähtökohdistaan, esimerkiksi vain hengailuun ystävien kanssa.  

Tilojen omistajilla, hallinnoijilla ja valvojilla on suuri merkitys siinä, että tilat pysyvät nuorisomyönteisinä ja turvallisina, ja että nuoret kokevat tulevansa kohdatuksi ja kuulluiksi eivätkä vain valvotuiksi ja kontrolloiduiksi.  

Nuorten kohtaaminen myönteisesti, ennaltaehkäisevä toiminta ja moniammatillinen yhteistyö auttavat nuorten oikeuksien toteutumisessa. Noja-toiminnan kautta näitä edistetään sekä yksittäisissä Nojien ja nuorten kohtaamisissa että laajemminkin koko kauppakeskuksen tai sen lähialueen toiminnassa.  

Meidän ja kaikkien nuorten eteen työtä tekevien aikuisten tehtävä on olla nuorten puolella ja pohtia, miten voisimme sektorirajat ylittävällä yhteistyöllä edistää yhdessä nuorten hyvinvointia ja tukea nuorten toimijuutta. Pitkäjänteinen, moniammatillinen yhteistyö ei ole yksinkertaista, mutta sen tulokset pitkällä aikavälillä ovat vaikuttavia. Noja-toiminta on yksi keino, jolla nuorten asioita voidaan edistää resurssiviisaasti.  

 

Kirjoittajat

Pauliina Lampela, vastaava asiantuntija/Vaikuttava yhteisö -hanke 

Bea Bergholm, asiantuntija/Vaikuttava yhteisö -hanke 

 

Artikkeli julkaistu alun perin Nuorisotyö-lehden numerossa 3/2024. Alkuperäisessä artikkelissa eri kuvitus. Kuvat: Nuorten Palvelu ry.

 

Nuorten Palvelu ry
Vuorikatu 26 B., 6 krs.
70100 Kuopio

nuortenpalvelu@
nuortenpalvelu.fi

Y-tunnus 0292537-3