”Teette NIIN arvokasta ja tärkeää työtä!”, huudahtaa nuori meille pimentyvässä Kuopion illassa. Tunnelma tihkuu tiheänä kavereiden tapaamista ja uusien tuttavuuksien löytämistä, halauksia ja draamaakin. Seurustelukumppanin kanssa meni välit poikki, kännykästä loppuu akku ihan just tai on huono olo. Mieltä saattaa painaa moni asia, vaikka ulkokuori muuta näyttää.

Nuorten kokoontumisessa jalkautuvat nuorisoalan ammattilaiset ja vapaaehtoiset löytävät reittinsä ja tarkkailevat tilannetta nuorten kansoittamassa puistossa: Onko teillä kaikki ok? Miten sulla menee? Pidättehän toisistanne huolta! Useimmille toivotetaan juttuhetken päätteeksi kivat illan jatkot, mutta huolen herätessä pysähdytään pidemmäksi toviksi.

Nuorten Palvelu ry:n Turvallisten tilojen Kuopio -hankkeessa on tänä kesänä koeponnistettu laajaa tapahtumajalkautumisten yhteistyörintamaa nuorten suosimissa kokoontumisissa vappuna, koulujen päättäreissä sekä tapahtumissa kuten Hoodfesteillä ja Sataman yössä. Mukana kokonaisuudessa olivat kaupungin nuorisopalvelut, poliisi ja Ankkuritiimi, hyvinvointialueelta sosiaali- ja kriisipäivystys sekä ensihoito, SPR, seurakunnan nuorisotyö Saapas-vapaaehtoisineen sekä opiskelijavapaaehtoisia. Lisäksi yhteistyötä tehtiin tiiviisti järjestäjätahojen ja järjestyksenvalvonnan kanssa. Tärkeänä linkkinä toimi myös kaupungin turvallisuuspäällikkö.

Hanke vastasi tapahtumajalkautumisten yleisestä koordinoinnista, johon sisältyi mm. osallistujatahojen ja tapahtumien vastuuhenkilöiden koonti, aikataulujen, toimintaympäristön ja tilojen selvittäminen, sopivien viestintäkanavien löytäminen sekä ennakkoinfon ja yhtenäisten toimintaohjeiden laatiminen. Pohjatyön jälkeen toimijoiden oli helppoa tulla mukaan tapahtumaan tietäen, että toimijoilla oli perustiedot ja -käytännöt selvillä.

Yhtä lailla kuin työntekijät ja vapaaehtoiset rakentavat kohtaamisissa luottamusta nuoriin, samaan tapaan eri sektoreiden ja toimialojen yhteistoiminnassa tapahtumien aikana luodaan luottamusta muihin toimijoihin. Pian huomataan, että omasta yksiköstä tuleekin ”me”, yhdessä muiden kanssa, kukin oman työnkuvansa kautta. Opitaan itsestämme, toisistamme, eri toimintakulttuureista ja opitaan tekemään yhdessä. Nuorten keskuudessa, nuorten tukena. Luodaan yhteisiä toimivia käytäntöjä.

”Kiitos, kun ootte täällä meidän turvana”, kuuluu tapahtumien aikana monen nuoren mielipide. Nuorisoalan ammattilaiset päivystivät jalkautumisen lisäksi vesipisteellä, jossa vesimukillisia jaettiin satamäärin. Turvallisina aikuisina, jollaisia tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Vesipisteellä on helppo avata jutustelu arkipäivän kuulumisista, kun ollaan jonkinlaisessa välimaastossa, ei-kenenkään maalla. Jokainen kohtaaminen on ainutkertainen, nuori kohdataan omana itsenään. Käytäntö osoitti, että luotettavien aikuisten läsnäololle ja nuorten kuuntelemiselle on iso tarve.

Kesän kokemuksista on kerätty toimijoilta palaute ja sitä hyödynnetään tulevien kausien yhteistoiminnan suunnittelussa. Toimijoiden mukaan yhteisten jalkautumisten kokemukset olivat rohkaisevia ja vastaavalle yhteistoiminnalle toivotaan jatkoa.

”Teette niin arvokasta ja tärkeää työtä”. Näkyisipä nuoren kommentti vastaavana arvostuksena myös yhteiskunnan taholta resurssien muodossa ennenäkemättömien leikkausten keskellä. Ennaltaehkäisevä työ on kokonaisuuden mittakaavassa sitä edullisinta työtä, mutta inhimillisestä näkökulmasta katsoen kaikkein arvokkainta.

Taina Worster

Turvallisten tilojen Kuopio -hankkeen projektikoordinaattori

****

Turvallisten tilojen Kuopio -hankkeen päärahoittajana toimii Itä-Suomen aluehallintovirasto.

 

 

 

ZEMPPARI

VERTZI

MEIDÄN KYLÄN NUORET

NUORTEN REVIIREILLÄ

TULE VAPAAEHTOISEKSI!

ASIANTUNTIJAPALVELUT

VAIKUTTAMISTOIMINTA