ZEMPPARI

VERTZI

MEIDÄN KYLÄN NUORET

NUORTEN REVIIREILLÄ

TULE VAPAAEHTOISEKSI!

ASIANTUNTIJAPALVELUT

VAIKUTTAMISTOIMINTA

Puutu, pysäytä, kysy, välitä, kiitä – yhdessä kiusaamista vastaan!

Mua kiusattiin koulussa 10v ajan. Ala-asteella se oli lähinnä porukasta pois jättämistä ja haukkumista. Kerran kaadettiin kun ajoin pyörällä. Yläasteella haukkuminen jatkui ja välillä kiusaaminen meni fyysiseksi. Minusta myös kirjoiteltiin inhottavia juttuna koulun vessan seinille. Yläasteen jälkeen jatkoin lukioon ja kun pikkukaupungista kyse niin toki ne kiusaajat olivat sielläkin. Toisena lukiovuonna yritin itsemurhaa ja lukio jäi kesken. Itsemurhayrityksiä tuli vielä useita koska vihasin itseäni niin paljon. Syytin itseäni siitä etten osannut olla parempi, että olin jotenkin viallinen ja ansaitsin kiusaamisen. Mihinkään kouluun en ole uskaltanut enää hakea. Itsetuntoni on murskana ja olen esim viillellyt itseäni usean vuoden ajan ja välillä olen paennut pahaa oloa päihteisiin. Terapian avulla olen saanut elämääni vähän kasaan, mutta kun sitäkin saa vaan kolmeksi vuodeksi niin se jäi ihan kesken. Voi olla että olen jotenkin keskimääräistä heikompi ihminen kun en ole kyennyt jatkamaan elämää normaalisti.

Kiusaaminen.

Asia, joka koskettaa liian monia tavalla tai toisella. Työssäni ei ole tullut vastaan yhtään nuorta, joka ei jollain tavalla olisi joutunut kohtaamaan kiusaamista. Jotkin näkevät sitä sivullisina, jotkut joutuvat itse kiusatuiksi tai kiusaajiksi. Miksi se on niin yleistä? Miksei sitä saada loppumaan?

Kiusaaminen on esimerkiksi toisen fyysistä tai sanallista vahingoittamista, ilkeitä puheita selän takana tai ryhmästä pois sulkemista. Kiusaamista voi tapahtua niin kasvotusten kuin sosiaalisessa mediassakin.

Mielestäni kiusaaminen on myös terminä vähättelevä. Jos kiusaamisen ”purkaa osiin”, sen alta löytyy henkistä ja fyysistä väkivaltaa, joiden alle menevät rikosnimikkeet kuten kunnianloukkaus, pahoinpitely, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen, vammantuottamus, laiton uhkaus ja pakottaminen. Kiusaajan yllyttäjä ja avunantaja voidaan myös tuomita avunantamisesta rikokseen. Kyseessä voi olla siis aidoista rikoksista, jotka kiusaamis -termi piilottaa alleen. Lisää kiusaamisen rikosnimikkeistä voit lukea täältä.

 

Kiusaaminen ei ole koskaan kiusatun syy. Ei ole olemassa sellaista syytä, mikä oikeuttaisi kiusaamisen. Nuorten mukaan jo yksittäiset ilkeät sanat ja kommentit aiheuttavat elämän laadun heikkenemistä. Siksi jokaisella sanalla on merkitystä. Sanoja voi käyttää satuttamaan toista aseen tapaan tai niillä voi yrittää auttaa toista ja luoda jotain kaunista. Toivon siis, että jokainen pohtii tarkkaan sanojaan ja tekojaan ja niiden vaikutuksia toiseen ihmiseen. 

 

Kiusaamistilanteisiin tulisi puuttua, ihan jokaisen. Jokainen meistä voi vaikuttaa siihen, miten yhteisössä toimitaan ja mikä on sallittua. Vastuu on jokaisella, joka näkee, mitä on tekeillä. Kiusaamisen loppuminen vaatii toimintakulttuuriln ja asenteen muutosta: myös silmien sulkeminen kiusaamiselta tai ajatus siitä, ettei kiusaamiselle kuitenkaan voi tehdä mitään, ovat osa ongelmaa. Niin kauan kun yleisesti vallitsee kiusaamisen hyväksyvä tai sitä vähättelevä ajattelutapa, sitä myös tulee todennäköisesti tapahtumaan. Jokainen voi tehdä asian eteen jotakin- pienikin ele tai teko kiusaamista vastaan voi olla merkittävä, sillä siten näytetään, ettei kiusaaminen ole hyväksyttävää tai ok- tämä voi tulevaisuudessa johtaa monen muun toiminnan ja asenteen muutokseen.

Kiusaamiseen puuttuminen on kiusaajallekin hyvä teko. Kiusaamisessa roolit ovat pysyviä, ja kiusaaja oppii keinon saada itselleen sosiaalisen aseman kiusaamisen kautta- kiusaaja oppii väärän tavan hallita ihmissuhteita ja voi soveltaa sitä myöhemminkin elämässään. Puuttumalla kiusaamiseen autetaan kiusaajaa löytämään myönteinen keino saada ystäviä. Toisen loukkaaminen ja kiusaaminen satuttaa myös aina kiusaajaa, ja se voi vaikuttaa myös kiusaajan tulevaisuuteen. Joskus kiusaaja kantaa tekojaan läpi elämänsä ja kokee niistä syyllisyyttä. Tutkimuksen mukaan nuorilla kiusaajilla ja kiusaaja-kiusatuilla oli yli kymmenkertainen riski käytöshäiriöihin verrattuna nuoriin, jotka eivät olleet osallistuneet kiusaamiseen.

Yhdessä kiusaamista vastaan!

 

 

Näin voit puuttua kiusaamiseen:

Nuori, joka huomaa kiusaamista: 

  • Älä lähde mukaan kiusaamiseen
  • Pyydä kiusaajaa lopettamaan (jos pystyt ja tilanne on sinulle turvallinen)
  • Kerro aikuiselle (vanhempi, huoltaja, opettaja, harrastusohjaaja, noja, muu). Aikuisten tehtävä on puuttua asiaan ja selvittää se.

Aikuinen, joka huomaa kiusaamista 

  • Puutu itse tai pyydä joku avuksi
  • Pysäytä tilanne nostamalla kiusaaminen esille ja puolustamalla kiusattua
  • Tai ota yhteyttä tilasta tai tapahtumasta vastuussa olevaan tahoon ja pyydä heitä puuttumaan tilanteeseen.
  • Kysy nuoren kokemuksesta:
  • Keskustele mahdollisuuksien mukaan kiusaamisen kohteeksi joutuneen nuoren kanssa ja kysy hänen kokemuksensa tilanteessa. Miettikää yhdessä, miten voisit auttaa.
  • Osoita välittäväsi:
  • Puutu ja ota asia puheeksi mieluummin turhaan. Nuorelle on tärkeää huomata, että aikuiset välittävät. Aina voi ja kannattaa kysyä.
  • Kiitä nuorta, joka kertoo kiusaamisesta juuri sinulle. Älä kyseenalaista, vähättele tai syyllistä.

#STOPkiusaamiselle kampanja

#STOPkiusaamiselle kampanja starttasi tällä viikolla ja kampanjan toteuttaa yhteistyökumppanimme Citycon Suomi, jonka kauppakeskusten henkilökunta – yli 3000 – aikuista on tehnyt #STOPkiusaamiselle -lupauksen. Myös me Nuorten Palvelu ryllä lupaamme puuttua kiusaamiseen!

Lisäksi mukana on merkittävä liuta somevaikuttajia: oman lupauksensa kiusaamista vastaan tekevät Lakko, Tuure Boelius, Jennysvoices, Karoliina Tuominen, ZoneVD, Jasminsofi, Sara Parikka, Sara Vanninen, Pesojoonas, Jekku Berglund, Tamankylanhomopoika, Veerabianca, Minja Koskela sekä Sonja Aiello.

Käy lukemassa muiden tarinoita ja kertomassa anonyymisti omat kokemuksesi kiusaamisesta tai siihen liittyen kampanjasivustolla stopkiusaamiselle.fi 👍

~Mediakasvattaja Asta Keskisaari.

Nuorten Palvelu ry
Vuorikatu 26 B., 6 krs.
70100 Kuopio

nuortenpalvelu@
nuortenpalvelu.fi

Y-tunnus 0292537-3

Nuorten Palvelu ry
Vuorikatu 26 B., 6 krs.
70100 Kuopio

nuortenpalvelu@
nuortenpalvelu.fi

Y-tunnus 0292537-3