ZEMPPARI

VERTZI

MEIDÄN KYLÄN NUORET

NUORTEN REVIIREILLÄ

TULE VAPAAEHTOISEKSI!

ASIANTUNTIJAPALVELUT

VAIKUTTAMISTOIMINTA

Pauli Parviaisen muistoa kunnioittaen

Pali on poissa.

Nuorten Palvelu ry:n pitkäaikainen toiminnanjohtaja ja järjestön kunniajäsen numero kaksi, Pauli ”Pali” Parviainen menehtyi tammikuun 23. päivä. Uusiutunut sairaus vei voimat lopulta varsin nopeasti.

Pali teki todella pitkän työuran Nuorten Palvelu ry:ssä. Vanhasta työsopimuksesta ilmeni, että työsuhteen ensimmäinen päivä oli 1.10.1978. Eläkkeelle Pali siirtyi vuonna 2013 toimittuaan kolmekymmentäviisi vuotta Nuorten Palvelussa. Erilaisia työnimikkeitä mahtui matkan varrelle, mutta niistä ehdottoman pitkäaikaisin oli Nuorten Palvelun toiminnanjohtajan pesti. Toiminnanjohtajana Pali oli ennen kaikkea verkostotoimija, eri osapuolten yhteen kokoaja sekä ennakkoluuloton kokeilija.

Suotta ei Palia eläkkeellelähtöjuhlissa tituleerattu järjestönuorisotyön legendaksi. Työuraan mahtui niin nuorisotyön sisältöjen ja menetelmien kehittämistä kuin nuorten päihde- ja huumetyötä. Pali oli myös keskeinen toimija etsivän nuorisotyön tuomisessa Norjasta Suomeen. Hankkeeseen kohdistuneesta vastustuksesta huolimatta, Pali sai kokeilun aikaiseksi Tampereelle 1990-luvun alussa. Siitä voi katsoa suomalaisen etsivän työn alkaneen ja kehittyneen nykyiseen muotoonsa. Näistä (ja monista muista) ansioista Opetusministeriö myönsi vuonna 2007 vuotuisen nuorisotyön tunnustuspalkinnon Pauli Parviaiselle.

Pali suhtautui työhönsä aina suurella intohimolla. Esimerkiksi lähialuetyö Venäjän Karjalaan oli lähellä Palin sydäntä. Viimeisinä työvuosinaan hän keskittyikin tähän työhön. Lukuisat olivat ne kontaktit ja ystävyyssuhteet, joita Pali loi. Hänellä oli myös periaatteena, että ei Suomessa ole keksitty kaikkea, vaan meillä on myös opittavaa Venäjän nuorisotyön muodoista. Työuran jälkeenkin Pali oli vielä aktiivinen Rautavaaran kurssi- ja leirikeskussäätiön hallituksessa ja Avartti-toiminnassa.

Vapaaehtoistyöllä oli myös erityinen paikka Palin sydämessä. Laajimmillaan Palin aikana oli yli 30 paikkakuntaa, missä Nuorten Palvelu toimi vapaaehtoisvoimin. Nuorten Palvelu ry:n jäsenkentässä Pali tunsi kaikki ja kaikki tunsivat Palin. Erityistä Palissa oli se, että hänellä oli aina aikaa jokaiselle. Syvälliset keskustelut, ilon aiheet tai murheen kyyneleet, saivat aina tilaa kohtaamisissa Palin kanssa. Monet muistavat leirinuotiot erilaisten ryhmien kanssa ja ne Palin mukavat tarinat. Pali oli armoitettu tarinankertoja. Palin suhtautumista elämäntyöhön kuvastaa osaltaan myös se, että vielä eläkkeellä olleessaan Palin yhteys Nuorten Palveluun säilyi pitkään aktiivisena.

Työtoverina Pali luotettava ja ystävällinen. Hän arvosti ja kunnioitti ihmisiä. Hänen seurassaan nautti huumorista, jonka kautta Pali toi työyhteisöön huumorinhöysteisiä, arkea keventäviä asioita.

Jos Pali johonkin yhdistettiin vapaa-aikana, niin kolme kovaa olivat Mersu, kitara ja Rotaryt. Etenkin rautalankakitarointi oli Palin sydäntä lähellä ja bändeistä tietysti legendaarinen kitarayhtye The Shadows. Oma mökki Vehmersalmella oli Palille tärkeä paikka, jossa hengähtää, rentoutua ja hiljentyä. Paikka, jossa monet hänen ystävänsä saivat nauttia pyyteettömästä ja runsaasta vieraanvaraisuudesta.

Nyt iso osa Nuorten Palvelu ry:n sekä pieni ja merkityksellinen osa suomalaisen nuorisotyön historiaa on poissa.

Lopuksi haluan vielä kiittää kaikkia Palin tunteneita henkilöitä, jotka auttoivat minua muistokirjoituksen laatimisessa.

Palin muistoa kunnioittaen,
Mikko Leppävuori

 

Post Scriptum

Olen saanut kunnian tutustua Paliin hänet tunteneiden ihmisten jakamien tarinoiden kautta. Niistä jokainen on ollut inspiroiva, kunnioitusta herättävä ja koskettava. Aikamme tarvitsee kipeästi Palin kaltaisia voimahahmoja työssä nuorten oikeuksien ja hyvinvoinnin puolesta. Rakkaan ja tärkeän ihmisen pois nukkuessa, koemme kukin omalla tavallamme menetykseen ja luopumiseen liittyvää kipua, lohduttomuutta ja surua. Tälle kokemukselle on tärkeä antaa kaikki se aika ja tila, jotka se tarvitsee. Merkityksellistä on myös pohtia sitä, miten meille tärkeän ihmisen meihin jättämät jäljet kulkisivat kauneimmalla tavalla mukanamme huomiseen.

Lempeää matkaa Pali,
Teidän innoittamananne lupaamme Nuorten Palvelun yhteisössä jatkaa sinnikkäästi ja rohkeasti työtä heikommassa asemassa olevien nuorten hyväksi.

Rakkaudellisesti,
Tatu Tossavainen,
toiminnanjohtaja
Nuorten Palvelu ry

 

Nuorten Palvelu ry
Vuorikatu 26 B., 6 krs.
70100 Kuopio

nuortenpalvelu@
nuortenpalvelu.fi

Y-tunnus 0292537-3