ZEMPPARI

VERTZI

MEIDÄN KYLÄN NUORET

NUORTEN REVIIREILLÄ

TULE VAPAAEHTOISEKSI!

ASIANTUNTIJAPALVELUT

VAIKUTTAMISTOIMINTA

Harjoitteluni Nuorten reviireillä

Esittäydyin harjoitteluni alussa intoa puhkuen uusien tehtävien äärellä. Olen Sonja, 3. vuoden aloittanut yhteisöpedagogi -opiskelija Humanistisesta ammattikorkeakoulusta ja suoritin ammatillisen harjoitteluni Nuorten reviireillä -toiminnassa. Into ei suinkaan ole latistunut sen kuuden viikon aikana, jonka täällä olen palloillut. 😊 Jatkoa onkin luvassa, kun hyppään työpisteestä toiseen ja jatkan harjoittelemista talousasioiden äärellä.

Harjoitteluni alkoi suurella perehtymisprojektilla Nuorten Palvelu ry:n strategiasta aina Nuorten reviireillä -toiminnan erilaisiin materiaaleihin. Olihan se urakka, mutta opinpaikkoja siinäkin ja näin ihan eri tavalla järjestön toimintaa katsomalla ”kulissien taakse”, mitä kaikkea työtä kaiken näkyvän toiminnan taustalla on. Harjoittelun aikana tutustuin myös järjestön muuhun toimintaan perustasolla, mitä täällä tapahtuu! 😊

Valtakunnallista toimintaa: seikkailemassa muualla Suomessa

Nuorten reviireillä toimii valtakunnallisesti ja harjoitteluni vei minut Helsinkiin, Tampereelle ja Iisalmeen tekemään erilaisia hommia. Tavattiin tärkeitä ihmisiä, koulutettiin nojia ja pidettiin keskustelutilaisuutta. Matkallani pääsin tekemään kartoitusta nuorille, miltä kauppakeskuksessa oleskelu tuntuu. Reissut olivat raskaita, mutta sitäkin jännittävämpiä!

En ole ennen tehnyt reissutyötä ja saan valtakunnallisuudesta hyvää pohjaa harjoitteluni käsitetehtävään, jossa valitaan ydinkäsitteistä harjoittelupaikan tärkeimmät. Valtakunnallisuuden ja osallisuuden merkityksen esiin nostamisen tuossa tehtävässä koen tärkeäksi! Mahdollisuuteni päästä reissaamaan oli mahtava kokemus, jota moni paikka ei ymmärrettävästi pysty tarjoamaan. Nuorten reviireillä se oli kuitenkin mahdollista.

Reissut menivätkin kaikin puolin hyvin!

Toimistoarkea ja paperihommia

Kun minua haastateltiin harjoitteluun, tiesin ja ”en tiennyt”, mitä tuleva toisi tullessaan. Jännitti se, miten paljon toimisto- ja paperityötä toiminnassa tulisi olemaan, josta kyllä kattavasti haastattelussa minulle kerrottiin. Lähdin jännityksestä huolimatta toimistohommiin motivoituneena ottamaan tämänkin osa-alueen haltuun!

Hyvässä ja huumorintajuisessa työyhteisössä päivät menivät vauhdilla, vaikka ne olisikin istunut koneella puurtamassa raporttia tai muita kirjallisia tehtäviä aamusta iltapäivään. 😊  Perehtyminen, joka alkoi materiaalipinoilla, ei siihen loppunut. Sorvin ääressä perehtymistä ja uusia kujeita on riittänyt ensimmäisen viikonkin jälkeen ja kaikenlaista tullut vastaan! Se pitääkin mielen virkeänä, kun aina on jotain uutta. Harjoittelun aikana olen päässyt myös kirjoittamaan blogia esittelytekstistä aina toimintakauden 2017-2019 arviointiin, ja viimeisen päivän hupini oli pitää #myday:ta NP:n IG Storyssa. Seurasitko sinä #myday:ta? 😉

Se, miten paljon täällä opin, on tärkeää tulevaisuuden kannalta. Vaikka ajatus toimistohommista hieman ”pelottikin”, on se ollut antoisaa. Kun kokemusta tämän tyylisestä työstä ei paljoa ollut, pääsi kokeilemaan monipuolisesti uusia asioita. Olen tehnyt aiemmin harjoitteluita ohjaamisesta koordinaattorin avustaviin tehtäviin, mutta en tässä mittakaavassa toimistohommia oltuani enemmän ns. ”kentällä”.

Nuorten Palvelu ry opinpaikkana – mitä jäi käteen?

Harjoitteluni opetti kaikenlaista, opin siitä, miten suuri merkitys Nuorten reviireillä -toiminnalla on nuorten puolijulkisissa tiloissa (esim. kauppakeskukset) ja nuorten osallistamisesta, vaikka suoraan tapahtuman tuottamiseen, esim. pelisääntöpaja en kuuden viikon jaksollani päässyt. Sain kuitenkin kuvaa vaihtoehdoista ja pääsin omin silmin näkemään Isossa Omenassa nuorten kädenjäljen: akvaariot kauppakeskuksessa ovat nuorten ideoima lisä viihtyvyyteen ja vierailemissamme kauppakeskuksissa esiintyvät pelisäännöt tulivat tutuksi. Verkostotyön merkitys toiminnassa näkyi tärkeänä osa-alueena ja yhteistyö eri toimijoiden välillä.

Erityisesti tavoitteistani tutustua järjestön toimintaan, sain laajan kuvan Nuorten reviireillä -toiminnasta sekä pääsin tutustumaan myös pääpiirteittäin Zemppari -toimintaan ja Nuoruus onlineen ja ihan itse ruudun ääreen Etsivässä Nettityössä sekä vertzissä Etsivän roolissa. Kokemus oli ennen kaikkea avartava ja palkitseva. 😊 Harjoittelussani sain kuvaa järjestön arjesta ja toimijoiden puuhasteluista. Aloin myös ymmärtää paremmin siitäkin työstä, mikä toiminnan rahoituksenkin taustalla on ja yleisesti toiminnan seurannasta. Kuten aiemmin mainittua, pääsin kirjoittamaan blogia, mutta myös toteuttamaan somepostauksia ulkoiseen viestintään, mm. Nojien kohtaamisista nuorten kanssa. Sisäinen viestintä oli päivittäinen osani työarkea. Kokemuksena harjoitteluni oli rikastuttava. Työelämätaitoni vahvistuivat, vaikka edelleen on paljon kehitettävää ja matkalla opittua, että kehittyminen jatkuu tulevaisuudessakin. Alalla, jolla olemme, ei voi koskaan olla täysin valmis ja uusien oivalluksien avulla sitä jaksaakin duunia painaa! 😊

Mietitkö Nuorten Palvelu ry:tä harjoittelupaikaksi?

Parasta harjoittelussani on ollut sen monipuolisuus, josta tykkäsin. Harjoittelua miettiville suosittelen paikkaa lämpimästi, mutta suosittelen kokemuksestani, että mitä pidempi sen parempi. Tämä kuuden viikon kokemus on hyvä, mutta olisi ollut vielä paljon asiaa ja opittavaa, jotka opitaan vain pidemmällä ajanjaksolla. Oppimista on loputtomasti, mutta suosittelisin hakemaan (esim.)  yhteisöpedagogeja mieluummin Kehittävään harjoitteluun (15 op), jossa työaika on hieman isompi kuin ammatillisessa (10 op) harjoittelussa. Rohkeasti hakemaan ja kokeilemaan, jos pääsisitte harjoitteluun Nuorten reviireille tai järjestön muihin toimintoihin, esim. Etsivään. Suosittelen ja hyvillä mielin jatkan talossa eri hommissa! 😊

~Sonja

Nuorten Palvelu ry
Vuorikatu 26 B., 6 krs.
70100 Kuopio

nuortenpalvelu@
nuortenpalvelu.fi

Y-tunnus 0292537-3

Nuorten Palvelu ry
Vuorikatu 26 B., 6 krs.
70100 Kuopio

nuortenpalvelu@
nuortenpalvelu.fi

Y-tunnus 0292537-3