ZEMPPARI

VERTZI

MEIDÄN KYLÄN NUORET

NUORTEN REVIIREILLÄ

TULE VAPAAEHTOISEKSI!

ASIANTUNTIJAPALVELUT

VAIKUTTAMISTOIMINTA

Nuorten omat järjestyksenvalvojat® aloittivat Lippulaivassa

Kaupunkikeskus Lippulaivassa on aloittanut kaksi Nuorten omaa järjestyksenvalvojaa® eli Nojaa.

Maaliskuussa auenneen Lippulaivan Nojat Pasi ja Joona ovat jo aiemmin tulleet tutuksi alueen nuorille muun muassa Lippulaivaa edeltäneestä kauppakeskus Pikkulaivasta. Kumpikin odottaa nuorten kohtaamista uusissa tiloissa innolla. ”Toivomme, että niin tutut kuin uudetkin nuoret tulisivat rohkeasti moikkaamaan ja juttelemaan kanssamme. Me olemme täällä nuoria varten ja haluamme pitää huolta, että kaikilla on kivaa ja turvallista keskuksessa”, sanovat Pasi ja Joona.

Kauppakeskuksissa tapahtuvilla kohtaamisilla voi olla todella suuri merkitys nuoren elämässä. Oikeudenmukaisesti, tasa-arvoisesti ja empaattisesti toimiva järjestyksenvalvoja luo nuorelle luottamusta aikuisiin ja yhteiskuntaan. Parhaimmillaan järjestyksenvalvoja voi olla nuoren elämässä turvallinen ja luotettava aikuinen.

”Nuoret viettävät keskuksissa paljon aikaa, joten meille on tärkeää, että Lippulaivassa on erityisesti nuorten kohtaamiseen koulutettuja järjestyksenvalvojia. Meillä on hyviä kokemuksia Noja-toiminnasta muista Cityconin keskuksista, joten luonnollisesti halusimme myös Lippulaivaan omat Nojat. Olemme jo ennen Lippulaivan avaamista onnistuneet luomaan hyvän yhteyden nuoriin ja on hienoa, että nyt Nojien ansiosta voimme ylläpitää yhteyttä heihin”, kertoo keskuspäällikkö Karoliina Hurmerinta.

Nojat ovat saaneet erityistä koulutusta ja ohjausta tehtäväänsä Nuorten Palvelu ry:ltä sekä työaikaa nuorten kanssa toimimiseen normaalien järjestyksenvalvonnan tehtävien lisäksi. Nojien työote nuorten kanssa on kohtaava ja keskusteleva ja lisäksi he tekevät yhteistyötä muiden alueen tahojen kanssa edistääkseen nuorten asioita moniammatillisesti.

Paljon ihmisiä kauppakeskuksen käytävillä avajaispäivänä.

Kaupunkikeskus Lippulaiva. Kuva: Citycon

Lippulaivassa on otettu esimerkillisesti nuorten toiveita ja tarpeita huomioon myös muuten kuin Noja-toiminnan kautta. Nuoret ovat olleet vaikuttamassa sekä keskuksen että kirjaston tiloihin ja viihtyisyyteen”, sanoo Nuorten Palvelu ry:n projektisuunnittelija Bea Bergholm. Nuorten toiveesta Lippulaivaan on toteutettu paljon istumapaikkoja, latauspistokkeita, kirjastoon pelitila, rauhallisia opiskelutiloja sekä yhteiskeittiö. ”Olemme myös tehneet yhdessä nuorten kanssa Lippulaivan pelisäännöt, jotka julkaistaan pian ja jotka koskevat kaikkia keskuksen asiakkaita.”

Noja-työmuodon on kehittänyt Nuorten Palvelu ry:n Nuorten reviireillä -toiminta yhteistyössä Securitas Oy:n ja Citycon Oyj:n kanssa. Keväällä 2022 Nojia toimi 10 kauppakeskuksessa ympäri Suomen.

 

Nuorten Palvelu ry
Vuorikatu 26 B., 6 krs.
70100 Kuopio

nuortenpalvelu@
nuortenpalvelu.fi

Y-tunnus 0292537-3